Puromuz3.com: Puro
Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün modülçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak dek, esnek ve hafif bir yapıda olmalı, aynalı bir aromaya ve kararlı yanmayı sağlayacak cenahıcı özelliğe mevla olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf nezih yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk misil TDK sözlüğünün 1955 yılındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça faik oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en oflaz purolar olarak nitelendirilseler de biraşkın spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro içerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey sadık bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet sadık bir nemde değil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız keyif yada tatlılık maalesef katiyetle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. tekmil muhafaza ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve içime hazır varmak içindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devir ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülküsel puro nem değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında içilen bir puro ülküsel nem değerlerinde içiliyor kabul edilebilir. Kimine için %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede esasta bu nem değerleri de kimisine için gayet münasip ve içilebilir en yetkin değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan keyif almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken farklı bir nefer bu nem değerinin puroya yazık edilen bir mesabe olduğunu ve katiyen içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk nem üstelikı arasında gidip gelmeden cemi aynı nem değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değmeseleimi purolarına zarar verebilir. Böyle bir değişme yapacaksanız bunu olabilir başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize için bu nem değerleri neyi değmeseletirmektedir diyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca ifham etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan alınan aroma artar, tütün azalır ve içimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça tütün artar, içimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde var olmak istiyorsanız buna devir ve deneyim ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en oflaz mesabe bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız molekül ortalama 6 ay içinde meselelevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem tesviye üzerine yerleşmiş bu sistem sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı için muayyen bir devir içinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu ezgi bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir başüstüneğunca fazla sıcaklık değmeseleimi olmayan ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem kıymeti yağdırmak için tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu mesabe iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çalışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek platformı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. şayet derdiniz faik nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o devir farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içine dağıtılır ve nem in kesiksiz ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çalışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile müşterek yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek için en oflaz tutum olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem ittihaz hem nem tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya mirlamıştır. Akşam gün yada sezon geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde faik nem değerlerinde çift taraflı çalışarak mıhlı bir nem kıymeti sağlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tekmil puroların aynı nemde ve daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.